MEDVĚDÍ ČESNEK

Přišlo jaro a vše se začalo tak krásně zelenat a rašit. Při obyčejných procházkách můžete narazit na zelené poklady v podobě medvědího česneku. Je to jedna z prvních bylinek, která na jaře vykukuje na vlhkých stinných místech. Používá se od nepaměti jako čistidlo trávicího traktu. Bylinka má samozřejmě i další řadu léčivých účinků a proto je vhodná k časté konzumaci. Medvědí česnek se skvěle hodí do polévek a pomazánek. Dnes přináším recept na špenátovou polévku a tvarohovou pomazánku.

JARNÍ ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE:

400 g listového špenátu

1 hrst medvědího česneku

1 ks cibule

1 smetana ke šlehání

1 krajíc kváskového chleba

1 lžíce sádla

POSTUP:

  1. Pokrájenou cibulku na jemno osmahneme na lžíci sádla
  2. Přidáme listový špenát (může být i mražený), asi 1,5 litru vody (vývaru) a chvíli povaříme.
  3. Přidáme medvědí česnek.
  4. Sundáme ze sporáku a rozmixujeme na jemno, aby vznikl krém.
  5. Přidáme smetanu a ještě chviličku povaříme
  6. Osolíme, opepříme dle chuti.
  7. Pro samotné podávání můžeme udělat krutóny z kváskového chleba nebo jen tak chlebík přikousnout.

 

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA 

INGREDIENCE:

250 g tvarohu

hrst medvědího česneku

sůl a pepř

POSTUP:

  1. Natrháme si medvědí česnek na drobno.
  2. Zamícháme do tvarohu
  3. Osolíme a opepříme dle chuti.
  4. Podáváme s hranolkami čerstvé zeleniny a kváskovým chlebem.