
Přišlo jaro a vše se začalo tak krásně zelenat a rašit. Při obyčejných procházkách můžete narazit na zelené poklady v podobě medvědího česneku. Je to jedna z prvních bylinek, která na jaře vykukuje na vlhkých stinných místech. Používá se od nepaměti jako čistidlo trávicího traktu. Bylinka má samozřejmě i další řadu léčivých účinků a proto je vhodná k časté konzumaci. Medvědí česnek se skvěle hodí do polévek a pomazánek. Dnes přináším recept na špenátovou polévku a tvarohovou pomazánku.
JARNÍ ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA
INGREDIENCE:
400 g listového špenátu
1 hrst medvědího česneku
1 ks cibule
1 smetana ke šlehání
1 krajíc kváskového chleba
1 lžíce sádla
POSTUP:
- Pokrájenou cibulku na jemno osmahneme na lžíci sádla
- Přidáme listový špenát (může být i mražený), asi 1,5 litru vody (vývaru) a chvíli povaříme.
- Přidáme medvědí česnek.
- Sundáme ze sporáku a rozmixujeme na jemno, aby vznikl krém.
- Přidáme smetanu a ještě chviličku povaříme
- Osolíme, opepříme dle chuti.
- Pro samotné podávání můžeme udělat krutóny z kváskového chleba nebo jen tak chlebík přikousnout.
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA
INGREDIENCE:
250 g tvarohu
hrst medvědího česneku
sůl a pepř
POSTUP:
- Natrháme si medvědí česnek na drobno.
- Zamícháme do tvarohu
- Osolíme a opepříme dle chuti.
- Podáváme s hranolkami čerstvé zeleniny a kváskovým chlebem.