POLÉVKOVÝ SERIÁL, DÍL 1 – Zeleninové

Čím dál tím častěji se setkávám s faktem, že děti neznají pojem polévka do té doby, než jdou do školky. Bohužel v dnešní uspěchané době někteří rodiče doma buď nevaří vůbec anebo když už uvaří, omezí se pouze na hlavní chod. Polévky patřily a v mnohých domácnostech stále ještě patří k základům jídelníčku. Což je velmi dobře. Polévka zahřeje, zasytí a je vynikajícím zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny a pitného režimu. Na jaře a v létě je vhodné vařit spíše lehké, vodovější polévky a na podzim a v zimě preferovat ty hustší krémové zeleninové a luštěninové polévky. 

Jelikož je období zimy, vybrala jsem pro Vás dvě husté polévky, které máme doma moc rádi včetně naší dvouleté dcerky.

ČOČKOVÁ SE ZELENINOU A ZTRACENÝM VEJCEM

2 ks mrkve

1/2 ks cukety

1 ks cibule

50 g červené čočky

1 lžíce ghee

sůl a pepř na dochucení

  1. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte nakrájenou oloupanou mrkev
  2. Zalijte cca 1 l vody a přiveďte k varu.
  3. Vařte cca 5 min a přidejte pokrájenou oloupanou cuketu a červenou propláchnutou čočku.
  4. Vařte do změknutí surovin.
  5. Sundejte z plotýnky a rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte koření
  6. Znovu vraťte na plotýnku a vyklepněte do polévky vejce. Pozvolna vařte do požadované konzistence vejce.

Dobrou chuť!

POLÉVKA Z PEČENÉHO KVĚTÁKU

1 ks květáku pečeného květáku (cca 20 min při 200°C)

1 ks cibule

1 ks kysaná smetana (nebo kokosového mléka)

1 lžíce (sádla, ghee nebo kokosového oleje)

1 lžíce sladkého curry

1 lžička římského kmínu

sůl dle chuti

  1. na vybraném tuku osmažíme cibulku a přidáme pečený květák
  2. přidáme koření a až se provoní, zalijeme květák vodou
  3. vaříme do úplného změknutí
  4. stáhneme z plotýnky a rozmixujeme na jemný krém
  5. přidáme zakysanou smetanu nebo kokosové mléko
  6. dochutíme dle preferencí
  7. můžete přidat i bylinky (kopr)