
Čím dál tím častěji se setkávám s faktem, že děti neznají pojem polévka do té doby, než jdou do školky. Bohužel v dnešní uspěchané době někteří rodiče doma buď nevaří vůbec anebo když už uvaří, omezí se pouze na hlavní chod. Polévky patřily a v mnohých domácnostech stále ještě patří k základům jídelníčku. Což je velmi dobře. Polévka zahřeje, zasytí a je vynikajícím zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny a pitného režimu. Na jaře a v létě je vhodné vařit spíše lehké, vodovější polévky a na podzim a v zimě preferovat ty hustší krémové zeleninové a luštěninové polévky.
Jelikož je období zimy, vybrala jsem pro Vás dvě husté polévky, které máme doma moc rádi včetně naší dvouleté dcerky.
ČOČKOVÁ SE ZELENINOU A ZTRACENÝM VEJCEM
2 ks mrkve
1/2 ks cukety
1 ks cibule
50 g červené čočky
1 lžíce ghee
sůl a pepř na dochucení
- Na oleji osmahněte cibulku, přidejte nakrájenou oloupanou mrkev
- Zalijte cca 1 l vody a přiveďte k varu.
- Vařte cca 5 min a přidejte pokrájenou oloupanou cuketu a červenou propláchnutou čočku.
- Vařte do změknutí surovin.
- Sundejte z plotýnky a rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte koření
- Znovu vraťte na plotýnku a vyklepněte do polévky vejce. Pozvolna vařte do požadované konzistence vejce.
Dobrou chuť!
POLÉVKA Z PEČENÉHO KVĚTÁKU
1 ks květáku pečeného květáku (cca 20 min při 200°C)
1 ks cibule
1 ks kysaná smetana (nebo kokosového mléka)
1 lžíce (sádla, ghee nebo kokosového oleje)
1 lžíce sladkého curry
1 lžička římského kmínu
sůl dle chuti
- na vybraném tuku osmažíme cibulku a přidáme pečený květák
- přidáme koření a až se provoní, zalijeme květák vodou
- vaříme do úplného změknutí
- stáhneme z plotýnky a rozmixujeme na jemný krém
- přidáme zakysanou smetanu nebo kokosové mléko
- dochutíme dle preferencí
- můžete přidat i bylinky (kopr)