SNÍDAŇOVÝ SERIÁL, DÍL 1. – Klasické kaše

Kaše na snídani je pro naši rodinku několikrát do týdne tou pravou snídaní. Teplá snídaně nám udělá v žaludku jako v pokojíčku a je nám po ní dobře. Nejčastěji střídáme klasiku ovesnou a jáhlovou kaši. Navíc příprava těchto kaší je jednoduchá a zvládne ji každý člen rodiny 🙂 Dnes přináším recept na klasickou ovesnou a jáhlovou. 

OVESNÁ KAŠE S HRUŠKOU

Není klasičtější snídaňové kaše, než je té ovesné. Obliba kaší u mě vzrostla s narozením dcery. Snídani připravuji pro nás pro obě stejnou a dopřáváme si ji jednou do týdne. Střídáme ovoce podle sezóny, a tak máme vlastně pokaždé jinou variantu. Je bez přidaného cukru a přitom sladká po ovoci.

Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Pro výrobu kaše používám jemné ovesné vločky. Skládají se přibližně ze 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku. Ovesné vločky jsou vynikají především pro svůj obsah bílkovin, tuků, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápník, železo, fosfor a lecitin.

Recept:

3 polévkové lžíce jemných ovesných vloček

250 ml kravského mléka (nebo vody, jak kdo má rád – s mlékem je kaše výživnější)

1 hruška (ovoce měním dle sezóny)

Kousek másla

TIP: dospěláci mohou přidat koření či dochucovadlo dle libosti – kardamom, skořici nebo kakao

Postup:

1.       Do rendlíku dáme mléko (vodu) a vaříme společně s ovesnými vločkami. Jemné vločky se uvaří docela rychle,

2.       Přidáme ovoce, koření a lehce ještě povaříme společně

3.       Na závěr přidáme kousek másla (ghee nebo kokosového oleje) pro zjemnění a můžeme rozmixovat nebo nechat strukturu, jak je.

*****************************************************************

Nutriční hodnoty pro množství viz výše (celkem 1900 kJ):

Bílkoviny 14 g

Sacharidy 55 g

Tuky 19 g

TIP: chcete-li dodat vyšší obsah bílkovin, doporučuji přidat do kaše tvaroh

 

JÁHLOVÁ KAŠE S LESNÍM OVOCEM

Jáhly jsou obilnina používaná hojně našimi prababičkami. Jedná se o vyloupaná semena prosa. Vyloupáním vzniknou žluté kuličky, které mají v průměru asi jeden milimetr. Přes 70 % této potraviny tvoří sacharidy a to především škroby. Obsahují řadu minerálních prvků jako draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, ale také řadu vitamínů skupiny B. Důležitý je také zhruba 11% obsah bílkovin a také obsahují vlákninu (právě kvůli obsahu vlákniny mají nízký glykemický index mezi GI 55 až 60). Jáhly jsou přirozeně bezlepková plodina, takže jsou velmi zajímavé pro celiaky a všechny, kteří se lepku vyhýbají.

Recept:

4 polévkové lžíce jáhel

250 ml mléka (nebo vody)

ovoce dle chuti

Postup:

  1. Mléko zahřejeme v rendlíku na plotně.
  2. Přidáme jáhly a vaříme do změknutí (občas promícháme).
  3. Ke konci přidáme ovoce a lehce povaříme
  4. Můžete rozmixovat, aby se sladkost ovoce dostala do všech částí kaše 🙂

******************************************************************************************

Nutriční hodnoty pro množství viz výše (celkem 1500 kJ):

Bílkoviny 16 g

Sacharidy 54 g

Tuky 10 g

TIP: přidáním lžíce ořechového másla uděláte kaši ještě chutnější a vydatnější.