CO JE FLEXITARIÁNSTVÍ?

Stejně jako u řady jiných stravovacích směrů si flexitariánství zakládá na vysoké kvalitě surovin přijímaných ve stravě. Základním pilířem tohoto stravovacího stylu je strava z rostlinných zdrojů a občasného zařazení stravy z živočišných zdrojů (z ekofarem nebo volně žijících). Jedná se o udržitelný přístup, zejména ve snížení spotřeby masa výměnou za alternativní zdroje bílkovin. Snižuje se tím tak uhlíková stopa, což přímo souvisí i s dalším důležitým bodem pro flexitariánský jídelníček, a to kladení důrazu na maximální možnou lokálnost a sezónnost potravin.

Flexiteriánský jídelníček stojí na zelenině, luštěninách, obilovinách (bez lepku nebo s nízkým obsahem), ovoci, ořeších, semínkách a doplňuje se mléčnými výrobky, vejci, rybami a masem. Původ živočišných zdrojů je vždy z volně pasoucích se zvířat nebo divokých. Oproti jiným směrům se nejedná o vyřazování potravin z jídelníčku, ale naopak o zařazování nových, což je prokazatelně prospěšné pro naše zdraví.

Je rovněž všeobecně známo, že rozpustná vláknina nacházející se v čočce a ve fazolích pomáhá snižovat vysoký cholesterol. Ořechy a semena, jako je lněné semínko, sezamová semínka, slunečnicová semínka a vlašské ořechy, mají vysoký obsah polynenasycených tuků, které pomáhají udržovat zdravé hladiny cholesterolu a zajišťují esenciální mastné kyseliny. Výzkum prokázal, že praktikování flexitariánské stravy ve spojení s fyzickou aktivitou může podpořit životní styl v souladu s doporučeními pro snížení rizika rakoviny prsu a prostaty.

Jaké potraviny do každodenní flexitariánské stravy nepatří, jsou potraviny nepřirozené, tj. technogicky příliš procesované nebo obsahující cukr či jiné jeho náhražky.

Pro vaší inspiraci připravuji seriály na témata obiloviny a luštěniny, které budou obsahovat trochu teorie o prospěšnosti a pár receptů s fotografiemi pro inspiraci. Recepty budou uvedeny na webu jidloviny.cz

Co říkáte na Flexitariánský životní styl? Rezonuje s vámi?

Krásný den,

Peťa